Claes Janssens hemsida    
  Hem > Böcker> Hägring  
 

Hägring

Vetenskap, skrev en gång William James, är helt enkelt ett obstinat försök att tänka klart.

Sovande Venus och dess fortsättning Hägring var mitt obstinata försök att tänka klart om kärlek.

Fem källor till plåga i kärleken kommenteras. Var och en presenterar ett sätt att bli lyckligare i kärlek, nämligen genom att undanröja ifrågavarande plåga.

  1. Gamla känslor, gamla plågor, som vi omedvetet iscensätter igen, så att »gammal plåga blir som ny«.
  2. Könsrollsmönstret med sin dolda sadomasochism.
  3. Kärleksmyten, som fångar oss i ett mönster och hindrar oss upptäcka detta speciella förhållandes villkor. Vad vill jag ge dig, du mig? Vad vill du ha av mig, jag av dig?
  4. Närhets/avståndskonflikterna. När vi gör våld på vårt naturliga avstånd, det avstånd som för ögonblicket känns rätt, upplevs det som en plåga.
  5. Projektioner av anima och animus (mannens omedvetna kvinnlighet, kvinnas omedvetna manlighet) på den älskade med ty åtföljande, plågande beroende.

De gamla känslornas plåga är välkänd i psykologin. Eftersom den är väl kartlagd och jag inte tyckte mig ha särskilt mycket nytt att säga om saken, har jag inte fördjupat mig i det perspektivet.

Men ifråga om de övriga fyra tyckte jag åtminstone själv att arbetet med dessa båda böcker fördjupade min förståelse avsevärt.

Boken i tryck

Om du är intresserad av att Hägring ges ut som bok, så skicka mig din e-postadress. Jag kontaktar dig när boken finns tillgänglig.

Namn:
e-postadress:
Kommentarer:

Upp

 
  © Copyright Claes F Janssen, 1996-2011. Alla rättigheter reserverade.  
  07541