Claes Janssens hemsida    
  Hem > Böcker> Vedertaget vansinne  
 

Vedertaget vansinne

Något jag läste om första världskriget gav mig en idé. Detta krig var vansinnigt, om något.

Men det var vedertaget. Nu är det vedertaget att det var vansinne, men då, till exempel när soldaterna »klafsade till anfall« i leran vid Ypres, fick man skämmas och blev utfryst eller värre, om man protesterade.

Jag tänkte att en genomgång av vedertagna vansinnigheter, som skett i det förflutna och/eller skedde nu, men någon annanstans, kanske skulle utmynna i en lista över det vedertagna vansinnets kännetecken, eller några av dem, abstraherade. Utrustade med den listan skulle människor kanske lättare upptäcka vedertagna vansinnigheter som förekom här och nu.

Jag skrev om första världskriget. Jag skrev om lobotomi. Jag skrev om McCarthy-epokens vansinne med utgångspunkt från Arthur Millers självbiografi. Jag skrev om religiöst vansinne, dels det kristna i det förflutna, dels det islamska i det nutida Iran. Jag skrev om vansinnets miniatyr, oförnuftet.

Detta, plus några andra, mer i förbigående behandlade galenskaper, räckte för att jag åtminstone själv skulle få syn på två exempel på nutida, vedertaget vansinne. Jag kände mig som Nalle Puh, när han konstruerat sin Mycket Listiga Fälla och själv gått däri. Men exemplen var långtifrån roliga, långtifrån oskyldiga.

Det nutida, vedertagna vansinnet hotar jorden. Men mänsklighetens undergång, som är en åtminstone tänkbar konsekvens av det, är tyvärr »en smal fråga«, tyckte en redaktör.

Boken i tryck

Om du är intresserad av att Vedertaget vansinne ges ut som bok, så skicka mig din e-postadress. Jag kontaktar dig när boken finns tillgänglig.

Namn:
e-postadress:
Kommentarer:

Upp

 
  © Copyright Claes F Janssen, 1996-2011. Alla rättigheter reserverade.  
  07315